Ετικέτες Τροφίμων

Οι ετικέτες τροφίμων είναι ο καθρέφτης για την προβολή και προώθηση ενός προϊόντος ανάλωσης και το marketing εργαλείο των παραγωγών για να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις τους.

Έως τα μέσα του 1980, οι παρασκευαστές τροφίμων είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν τις ετικέτες θρεπτικών ουσιών στα προϊόντα ως εμπορικό εργαλείο. Αυτό, σε συνδυασμό με την πίεση από επαγγελματίες του τομέα υγείας και καταναλωτές, οδήγησε στη θέσπιση και άλλων νόμων και καθιερώθηκε σαν ένα μέτρο ενημέρωσης των πελατών.

Σήμερα, όλα τα συσκευασμένα προϊόντα ανάλωσης προβάλλονται στα ράφια των εμπορικών μαγαζιών (super markets,φαρμακείων, φούρνων, κ.λ.π) ή διαδικτυακά μέσω αυτοκόλλητων (ή μη αυτοκόλλητων) ετικετών στη συσκευασία τους.

Τι πληροφορία υπάρχει σε μια ετικέτα;

Εκτός από την ονομασία του προϊόντος, όλες οι ετικέτες αναγράφουν τα συστατικά, την ημερομηνία λήξης και πληροφορίες για τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει.

Οι ετικέτες είναι χρήσιμες, γιατί μας ενημερώνουν για την ημερομηνία λήξης των τροφίμων, για τον τρόπο αποθήκευσης και μαγειρέματος τους και κυρίως για το τί περιέχουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες. Και ενώ οι ετικέτες δε μας λένε πόσο να τρώμε, μας παρέχουν πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.